Friday, June 4, 2010

REMAJA DAN PERJUANGAN

“Wahai orang-orang yang beriman, mahukah kamu aku tunjukkan kepad kamu suatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu daripada azab yang pedih, iaitu kamu beriman kepada Allah dan RasulNya dan kamu berjihad di jalan Allah dengan harta dan tubuh badan kamu. Itulah yang sebaik-baiknya-baiknya bagi kamu, jika kamu mengetahui.”
(Surah As-Saff:10-11)


Berjihad ertinya berjuang dengan cara yang bersungguh-sungguh demi untuk mempertahankan, menyebarkan, melaksanakan serta mengamalkan ajaran yang dibawa oleh junjungan besar Rasulullah SAW. Jihad seperti ini merupakan satu janji yang telah dimaterai antara orang mukmin dan mukminat dengan Allah SWT sepertimana yang telah diterangkan dalam ayat di atas.

Jihad itu pula dituntut dalam bentuk harta, tubuh badan dan lisan. Jihad dengan lisan pula kadang-kadang dilakukan dalam bidang pelajaran dan pendidikan kadangkala dilakukan dalam bidang dakwah, adakalanya dalam bidang politik, manakala jihad dengan tubuh badan itu dilakukan di medan perang.

Berikutnya, kita akan berbicara serba sedikit tentang jihad dan lapangannya di samping menerangkan serba sedikit tentang penglibatan muslimat dalam bidang ini pada zaman nabi-nabi khususnya di zaman Rasulullah SAW.

Kredit: selesaidulu.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment