Monday, January 11, 2010

CERITA POLITIK II

“Pada March 2008, 50.9% Rakyat Perak menyokong Pakatan Rakyat manakala 46% menyokong Barisan Nasional. 2% tak tau mengundi mengakibatkan undi rosak dan 1% yang terdiri dari undi pos…hilang tak dikembalikan. Tak ada undi atas pagar sebab semua orang telah membuat keputusan pada hari tersebut.” aku menyambung taklimat kepada Anwar dan Saifudin selepas selesai tugasan dibilik air.

“Sebelas bulan Pakatan memerintah…ramai yang tak puashati. Terutama apabila melihat Pakatan bertelagah sesama sendiri. Ada yang berebut balak, ada yang berebut jawatan. Dan ramai yang fed-up dengan Pakatan.

Tetapi apabila UBN merampas kuasa, ramai yang tak setuju. 79% tak setuju dan mendesak supaya pilihanraya dUN diadakan semula. Tapi UBN tak pakai akai…depa pakai lutut. Depa pakai polis dan depa pakai SUK. Depa heret Speaker dan depa lantik Menteri Besar haram. Tetapi perbuatan ini dihalalkan olen Mufti Perak.”

Anwar senyum. Saifudin senyum. Aku lega.

“Tetapi selepas rampasan kuasa itu, kita buat apa? Dari mula sampai la ni…kita cuma ceramah…ceramah…ceramah. Jentera pilihanraya sepatutnya terus bekerja…tapi pasai tak ada pilihanraya…depa pun jadi leka. Kita balik ke asal…buat ceramah…kutip duit derma.

Selepas sepuluh bulan, oleh kerana kita lebih banyak berceramah dari buat kerja, keyakinan pengundi semakin merosot. Sebaliknya, UBN menggunakan segala peruntukan yang ada…baik dari hutan balak atau peruntukan pusat…melakukan kerja-kerja menawan hati rakyat.

Dan apabila dibuat kajian tentang keyakinan pengundi terhadap Pakatan Rakyat…ianya merosot kepada 42%. manakala UBN berjaya meningkatkan pengaruh mereka kepada 39%. Depa masih kalah…tapi jangan pandang sambil lewa.

Sementara itu, jumlah mereka yang fed-up dengan kedua-dua Pakatan Rakyat dan UBN terus melebar sehingga 20%. Dua-dua depa tak percaya. Mampuih pi la kat hangpa.

Dan kalau diterjemahkan peratus-peratus diatas kepada jumlah undi yang akan diperolehi oleh PR dan BN…ianya seperti ini…”

“Yang kuning kat atas tu toksah tengok dulu. Yang tu kawasan Wakil Pos. Kawasan Zambry, Tajol Rosli dan Mah Hong Soon. Kita deal kemudian.

Bota, Batu Kurau dan Pengkalan Hulu…dalam bahaya.tapi jangan menyerah kalah. Bota pernah menang tahun 1999…tak kan tak boleh menang lagi?

Dan empat belas lagi kawasan masih dimenangi oleh PKR kalau berdasarkan sokongan rakyat.”

“Macam tu kira OK la…tak kan nak menang semua kot? tanya Anwar kat aku.

“Masih tak OK. Sebab aku belum kira Pengundi Atas Pagar. Dan disinilah penentu siapa yang akan menang. Siapa yang berjaya menawan pengundi atas pagar…dia menang.

Dan yang ni la aku dok selalu keriau.Jentera pilihanraya kena buat kerja dari sekarang. Kalau nak tunggu dah umum pilihanraya baru nak buat kerja…mampuih.!!

Kalau kita gagal menawan pengundi atas pagar…ini yang akan kita perolehi.” aku tunjukkan satu lagi slide.

“Kalau kita hanya berjaya menawan 40% PAP, kita akan kehilangan tiga lagi kerusi. Kalau kita dapat hanya 30% PAP, kita tewas 11 kerusi dan kalau kita hanya mendapat 20% PAP, kita cuma menang tiga kerusi.

Masa tu…tak payah dok angan-angan nak jadi Menteri Besaq.. tak payah dok angan-angan nak jadi EXCO…sebab semuanya akan jadi pembangkang.”

Aku marah. Saifudin garu kepala. Tapi Anwar dok senyum meleret. Pasai apa …aku tak tau.

“Hang nak marah pasai apa..Mat?” Anwar tanya aku.

“Nak menang ka.. nak kalah?” aku tanya.

“Hang tengok kelemahan kita saja…kelemahan belah sana hang tengok tak?” Anwar tanya aku lagi.

“Aku nak menang atas kekuatan kita…bukan bergantung kepada kelemahan belah sana.” aku kata. “Lagi pun…aku bukan duduk sebelah sana.”

“Betui..jentera kena kerja. Tapi, 24 hours is a long time in politics, Mat. Kita sedang buat kerja…bukan dok goyang kaki saja. Sementara kita buat kerja…kita juga minta kawan-kawan kita kat sebelah sana…tolong sama pelemahkan Umno dari dalam.” kata Anwar.

Huh!! Yang ni aku tak buat kajian.

“Cukup la Nasarudin Bota yang penaya kita. Aku tak percaya langsung dah kat sapa-sapa dari sebelah sana.” aku bagi tau Anwar.

Tiba-tiba…Eekmal masuk bawa sehelai kertas dan diberikan kepada Anwar. Tambah meleret senyum dia. dan dia pas kat aku.

“Dalam dok kata…” kata Anwar.

Aku tengok…laporan Malaysian Mirror tentang kemasukan parti SNAP di Sarawak kedalam Pakatan Rakyat. Hangpa nak baca…pi kat sini.

“You’ll see. Dalam seminggu dua ni…ada lagi satu parti akan menyertai Pakatan Rakyat. Menjelang akhir bulan ini, Pakatan Rakyat akan ada tujuh parti!!”

“Whoa!! Pasai apa aku tak tau?”

“Bukan boleh bagi tau kat hang…mulut capui.” kata Anwar.

“Kalau takat parti-parti dari Sabah Sarawak yang masuk, tapi undi Melayu kat Semenanjung jatuh…nak buat apa? Nanti jadi macam 16 September dulu…tak guna jugak.” aku kata. “La ni…berapa ramai orang Melayu yang pi sokong Najib pasai isu Allah? Kalau pilihanraya dibuat sekarang…teruk kita.”

“No.no.no..That’s part of the plan.” kata Anwar.

Aku lagi blurrr. “You mean…you’re part of the conspiracy?”

“No..no..no. Hang tau….isu nama Allah ni adalah konspirasi dari dalam Umno sendiri. Hang ada dengaq Muhyidin buat komen? Hang ada dengaq kata Khairy sokong depa yang berdemo?” tanya Anwar.

“Hang perati tengok…orang yang berdemo hari tu…sama tak dengan orang yang berdemo kat Ipoh masa depa seret Sivakumar dulu? Ni sapa dia?”

Lagi aku blurr. Aku bukan ada kabel dalam Umno.

“Rosmah nak tendang Muhyidin..dan hang ingat lagi ka sapa yang tendang Pak Lah?” Anwar tanya aku lagi.

Yang tu aku tau la. Najib.

“Hang pun tau…kekuatan Umno bukan kepada Melayu Semenanjung. Umno bergantung kepada kekuatan Sabah dan Sarawak. Kalau depa kalah di Sabah dan Sarawak…Umno lingkup. Dan bila isu nama Allah ini berlaku…sapa yang rugi secara politik?” bertalu-talu Anwar tanya aku.

“Pasai apa nak selesai sama ada Murthy islam atau tidak dibawa keMahkamah Syariah? Isteri dia bawa ke mahkamah civil, tapi kerajaan mati-mati nak bawa kemahkamah syariah. Tapi bila nak selesai perkara yang lebih besaq lagu ni depa bawa mahkamah Civil?

Pasai apa depa tak lantik peguam yang tau tentang Syariah untuk menjadi peguam kerajaan? Pasai apa depa ambik peguam yang tak tau pasai Syariah…pi wakili kerajaan dalam mahkamah?”

Aku tak perasan pun benda tu!!

“Pasai depa saja mau kalah. Supaya isu ini dapat dicetuskan. Supaya orang-orang Kristian di Sabah dan Sarawak marah kat BN.” kata Anwar.

“You mean…orang dalam Umno juga yang buat konspirasi ini?” aku tanya.

Shhhhhh!!!

Kredit:
MSK

No comments:

Post a Comment